Izbornik
PREMIJEROM BALETNOG KONCERTA ''ŠAPAT ŠUME'' SVEČANO OTVORENI 15.DIDAKOVI DANI

PREMIJEROM BALETNOG KONCERTA ''ŠAPAT ŠUME'' SVEČANO OTVORENI 15.DIDAKOVI DANI

19. listopada 2018.godine u Velikoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru svečano su otvoreni 15. Didakovi dani.

Čast da otvori tradicionalnu kulturno-duhovno-edukativnu manifestaciju pripala je prof. dr. sc. Vladi Majstoroviću, prorektoru za međusveučilišnu suradnju Sveučilišta u Mostaru, a nakon svečanog otvorenja premijerno je izveden baletni koncert „Šapat šume“ u čijoj su izvedbi sudjelovali Osnovna muzička škola „Mladen Pozaić“ iz Sarajeva i Osnovna glazbena škola „Brotnjo“.

U uvodnom dijelu sinoćnje manifestacije nastupio je Tamburaški orkestar „Misericordia“ iz Šurmanaca pod ravnanjem Davora Markote, ženska pjevačka skupina HKUD Didak i Robert Pehar, glumac HNK Mostar koji je recitirajući odabranu pjesmu podsjetio prisutne na lik i djelo fra Didaka Buntića. Kroz petnaest godina održavanja manifestacije otkrivene su mnoge činjenice o životu i djelu fra Didaka Buntića, a velika zasluga za to pripada fra Marinku Šakoti, koji je pokretač manifestacije Didakovi dani i jedna od najzaslužnijih osoba što su mnogi sudjelovali u programu Didakovih dana u proteklih petnaest godina.

– Biti duhom mlad, to ostaje trajno i to je naša trajna prilika. To nam nitko ne može oduzeti. Godine dolaze, ali duhom ostati mladi, to je moguće. Kako ne bi čovjek sada bio duhom mlad kad večeras dođemo ovdje pred vas djeco draga. Tu se čovjek odmah pomladi, odmah dobije osmjeh na licu. Drugačije je nemoguće. Vjerujem da bi se i fra Didak radovao i da se raduje zato što ste vi tu drago djeco, dragi mladi, dragi prijatelji lijepoga. Prvo što je Didak htio buditi u svakom čovjeku je ono lijepo i plemenito, i zato smo evo i večeras, nadahnuti i potaknuti njime da nastavimo to. On je to činio, mi to danas nastavljamo i zaista sam sretan zbog toga – kazao je fra Marinko Šakota.

Petnaeste Didakove dane treba je otvoriti prof. dr. sc. Zoran Tomić, rektor mostarskog Sveučilišta, no zbog neodgodivih obveza rektor Tomić nije mogao nazočiti svečanom otvaranju, pa je to umjesto njega učinio prof. dr. sc. Vladom Majstorović, prorektor.

– Fra Didak je znanje smatrao nezaobilaznim temeljem društvenog razvitka. Fra Didak je značajan dio svog života posvetio opismenjavanju i tako vizionarski, svojim radom i nastojanjem, neizravno utirao put i ka jednoj javnoj visokoškolskoj ustanovi na hrvatskom jeziku u BiH, Sveučilištu u Mostaru ispred koga vam se u ovom svečanom trenutku otvaranja obraćam. Svojim odgojiteljskim, prosvjetnim i graditeljskim djelovanjem iskazao je smisao svoga života, svoga poziva i svoga rada… Zar ovo večeras, ova prepuna dvorana, najbolje, dubokom šutnjom, a poslije i pjesmom, žamorom i vriskom ne iskazuje jasno i glasno poštovanje čovjeku koji nam je ostavio puno toga. Svojim je nastupima, podvizima i ostvarenim djelima odavno krenuo u nezaborav. Hvala mu jer nam je ljepotom svoje osobnosti svakidašnjicu učinio beskrajno lakšom i ljepšom – poručio je Majstorović i petnaeste Didakove dane proglasio otvorenim.

Nakon svečanog otvorenja, pred okupljenom publikom izveden je baletni koncert „Šapat šume“ koji je plod zajedničke suradnje Osnovne muzičke škole „Mladen Pozaić“ iz Sarajeva i Osnovne glazbene škole „Brotnjo“. U ovoj baletnoj predstavi za djecu učenici OMŽ „Mladen Pozaić“ i učenici OGŠ „Brotnjo“ čine orkestar i zbor, dok je baletni ansamble sastavljen od članova baletnog odsjeka OMŽ „Mladen Pozaić“.

„Šapat šume“ je jedinstveni projekt u kojem su sudjelovali učenici osnovnih glazbenih škola iz Sarajeva i Čitluka i u njegovom su nastajanju sudjelovali mnogi renomirani stručnjaci poput: skladatelja Muamera Balihodžića, koreografkinje Brižite Krabašić, kostimografkinje i scenografa Mirjane i Borisa Čistopoljski, Mustafe Mujbegović i Jure Sušca, ravnatelja spomenutih glazbenih škola i brojni drugi.

Libreto za „Šapat šume“ napisali su Bojana Vidosavljević i Melina Alagić, a u izvedbi sudjeluje ukupno 70-ak učenika.

Galeriju slika možete pogledati ovdje

Facebook Twitter Google+ Pinterest
×

Log in