Izbornik

Odjel za puhače

Puhački instrumenti su intrumenti na kojima se zvuk proizvodi pomoću vibracije zraka, a ovisno o materijalu izrade instrumenta, načinu puhanja i dobivanja tona, puhački intrumenti dijele se na drvene i limene. U drvene puhače ubrajaju se flauta, oboa, klarinet, saksofon (iako je izrađen od metala, način puhanja i tehnika je kao u drvenih puhača) i fagot dok se u limene ubrajaju intrumenti izrađeni od metala, poput trube, roga, trombona i tube.

Učenici koji se odluče na sviranje puhačkih instrumenata moraju biti fizički zreli da bi mogli podnijeti napor puhanja u instrument, a za instrumente poput klarineta i trube uvjet je da dijete ima trajne zube. Iako je svaki početak učenja instrumenta težak, uz dovoljno upornosti i kontinuiranog vježbanja brzo se dolazi do napretka.

Flauta - Flauta je glazbeni instrument koji spada u porodicu drvenih puhačkih instrumenata, a ujedno je i najstariji i najmobilniji instrument u toj skupini. Njeno postojanje poznato je još iz prapovijesti kada su bile izrađene od kostiju, bambusa i gline dok današnji izgled flaute možemo zahvaliti Theobaldu Böhmu koji je 1847.g. konstruirao prvu modernu flautu, te je danas osim u plemenitim metalima poput srebra i zlata možemo vidjeti u drvenim i keramičkim inačicama. Boja tona flaute je mekana ali istovremeno i prodorna zbog opsega tonova te je stoga nezaobilazna u svim orkestrima i komornim ansamblima.

Klarinet – Klarinet pripada obitelji drvenih puhača koji imaju jednostruki drveni jezičac odnosno trsku. S obzirom na usavršeni mehanizam, klarinet se ubraja među najvirtuoznije instrumente po lakoći s kojom se mogu izvoditi i krajnje brzi i složeni tonski pokreti. Raspon izvodljivih tonova mu je najveći od svih puhačkih instrumenata, a sam ton je bogat i izražajan, pogodan za vrlo različite glazbene karaktere.

Truba – spada u obitelj limenih puhačkih instrumenata te se smatra jednim od najstarijih glazbala, pa se tako spominje već u antici. Od davnina se limena puhačka glazbala dijele na one sa "širokim zvonom" - danas porodica rogova i one s "užim zvonom" - danas porodica truba. Nekoć je truba bila ograničena opsegom tonova što ju je predodredilo za izvođenje signala i jednostavnijih melodija. Svoju ulogu u orkestru, a pogotovo u solističkoj svirci dobiva tek u 18. stoljeću primjenom ventila koji su bili najprije primijenjeni na rog.

 

Facebook Twitter Google+ Pinterest
×

Log in